Loodgieter
Posted in

Alle soorten daken op een rij

Posted in

Omdat dakschade voor iedereen lang niet altijd dezelfde problemen inhouden en er tegenwoordig heel veel verschillende daken zijn, hebben we een overzicht gemaakt met alle daken die je tegenwoordig op de huizen vindt.

Zadeldak

Een zadeldak is nog altijd een van de populairste en meest voorkomende, het is een dak zoals je die zou tekenen als kind. Een omgekeerde V met een hoek van minimaal 15 graden aan beide kanten.

Plat dak

Platte daken zijn populair als je eventuele zonnepanelen gaat plaatsen. Een plat dak heeft een minieme hellingshoek, maar wel dusdanig dat het water goed weg kan lopen. 

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak zit eigenlijk tussen een zadeldak en een plat dak in. Het verschil is dat een lessenaarsdak een draagvlak heeft met een hellingshoek van meer dan 15 graden.

Schilddak

Schilddaken zijn een soort variant op de zadeldaken met extra draagvlakken. Je ziet schilddaken vaak bij boerderijen en zijn goed bestand tegen sterke windstoten.

Mansardedak

Je kan een mansardedak ook wel een gebroken kap of een Franse kap noemen. Het is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Het zorgt voor meer woonruimte onder het dak dan bij een zadeldak.

Tentdak

Een tentdak, ook wel puntdak, piramidedak of paviljoendak heeft minstens vier driehoekige dakvlakken. De naam zegt al genoeg, de dak heeft de vorm van een tent of wigwam.

Join the conversation